Pęczotto z dynią, jarmużem i selerem naciowym

Ciekawe czy pamiętacie w swojej kuchni o selerze naciowym? Mało kto wie o tym, że łodygi selera można chrupać na surowo, są dobrym dodatkiem do sałatek i koktajli jarzynowych. Poza tym musisz wiedzieć także o tym, że seler naciowy idealnie doprawia sos pomidorowy (oraz sos boloński) i zupę pomidorową. Okazuje się także, że wspaniały jest też podsmażony i duszony, tak jak w dzisiejszym przepisie na kaszotto z kaszą pęczak, dynią i jarmużem. Generalnie rzecz ujmując danie można wzbogacić o pierś kurczaka (pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną). Poniżej znajdziesz krótki przepis na pęczotto z dynią, jarmużem i selerem naciowym. Przeczytaj go koniecznie!!

Zacznijmy jednak składników, które będą niezbędne do przygotowania pęczotto z dynią, jarmużem i selerem naciowym. Do przygotowania dwóch porcji (każda zawiera po 244 kalorie) pęczotto z dynią, jarmużem i selerem naciowym koniecznie będą nam potrzebne takie składniki, jak: półtorej szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni, jedna łyżka rodzynek, pół papryczki chili, cztery liście jarmużu (sto gram), jedna łyżka oliwy, dwie lub trzy łodygi selera naciowego, dwa ząbki czosnku, jedna czwarta szklanki kaszy pęczak, pół łyżeczki suszonego tymianku, jedna czwarta szklanki białego wytrawnego wina, jedna szklanka wody, półtorej łyżki sosu sojowego.

Gdy już zaopatrzymy się w niezbędne składniki to najwyższy czas zabrać się za przygotowanie naszego pęczotto z dynią, jarmużem i selerem naciowym. Przede wszystkim najpierw powinniśmy na patelnię wlać oliwę, dodać pokrojonego na plasterki selera i cienko pokrojony czosnek. Poza tym musisz pamiętać o tym, aby co chwilę mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około pięć minut. Następnie należy dodać suchą kaszę pęczak, tymianek i wszystko wymieszać. Potem trzeba wlać wino i zagotować, natomiast po 1-2 minutach gotowania wlać gorącą wodę z sosem sojowym i na większym ogniu zagotować. Wszystko to doprawić małą szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około dziesięć minut.

Potem powinieneś dodać pokrojoną w kosteczkę dynię, rodzynki, pokrojoną papryczkę bez pestek, wymieszać, przykryć i dalej gotować pod przykryciem przez około piętnaście minut. Następnie należy jarmuż umyć, oderwać miękkie liście od twardej łodyżki pośrodku, liście posiekać, dodać do potrawy, wymieszać, przykryć i gotować przez około trzy minuty. Potem trzeba zdjąć pokrywę i delikatnie mieszając gotować jeszcze przez około dwie minuty. I gotowe! Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz pyszne i zdrowe przepisy na dania gorące i desery. Zapraszamy do czytania :)

Kontakt

kontakt@rekuperacja.pl

Galeria

Social media