Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, przepis!

W zimny, brzydki dzień nic tak nie rozgrzewa jak doprawiona imbirem i kurkumą, rozgrzewająca zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym. Tym bardziej wersja zupy z delikatną, orientalną nutą w postaci przyprawy curry w proszku. Dodatkowo zupę podawać można z pieczonymi pod grillem pomidorkami koktajlowymi oraz listkami świeżej kolendry. Poniżej znajdziesz krótki przepis na przepyszną zupę dyniową z mlekiem kokosowym. Przeczytaj go koniecznie!

Zacznijmy jednak od opisu składników, które będą nam niezbędne do przygotowania czterech porcji zupy dyniowej z mlekiem kokosowym. Przede wszystkim koniecznie musimy zaopatrzyć się w dwa ząbki czosnku, w jedną łyżeczkę mielonej kurkumy, w 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki, w jedną łyżeczkę przyprawy curry w proszku, w jedną łyżkę świeżego startego imbiru, w półtorej szklanki bulionu jarzynowego oraz jedną puszkę (400 mililitrów) mleka kokosowego. A także niezbędne będzie 800 gram dyni (500 gram po obraniu), 250 gram ziemniaków, dwie łyżki oliwy lub oleju kokosowego oraz jedna cebula.

Gdy już zaopatrzysz się w niezbędne, wymienione wyżej składniki najwyższa pora zabrać się za przygotowanie zupy dyniowej z mlekiem kokosowym. Przede wszystkim najpierw musisz dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Następnie trzeba ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Gdy już to zrobisz to w garnku na oliwie lub oleju trzeba zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Potem należy dodać dynię oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut. Następnie trzeba dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.

Potem musisz wlać gorący bulion, przykryć i zagotować, po czym należy zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 15 minut do miękkości warzyw. Wtedy trzeba wszystko zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka łyżek do dekoracji).

Jeżeli chodzi o formę podawania zupy to można ją serwować ze świeżą kolendrą oraz z pieczonymi pomidorkami. Przede wszystkim najpierw musimy pomidorki koktajlowe skropić oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grilla na najwyższą półkę. Następnie należy całość piec przez kilka minut aż zmiękną i lekko się zrumienią (można też zgrillować na patelni grillowej). Tak przygotowane danie można podawać razem z zupą. I gotowe! W ten oto sposób przygotowaliśmy szybkie i niesamowicie zdrowe, a także smaczne danie obiadowe! Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz pyszne i zdrowe przepisy na dania gorące i desery. Zapraszamy do czytania :)

Kontakt

kontakt@rekuperacja.pl

Galeria

Social media