Cukinia zapiekana z mięsem drobiowym i ryżem z tartym serem i plasterkami pomidora!

Jeśli nie masz pomysłu na obiad czy też na kolację to zdecydowanie powinieneś przeczytać ten artykuł! Koniec z nudnym schabowym i ziemniakami, pora na zrobienie czegoś oryginalnego i przede wszystkim smacznego! Poniżej znajdziesz genialny przepis na cukinie zapiekaną z mięsem drobiowym i ryżem z tartym serem i plasterkami pomidora. Przeczytaj go koniecznie!
Zacznijmy jednak od składników, które będą Ci potrzebne do przygotowania czterech porcji cukinii zapiekanej z mięsem drobiowym i ryżem z tartym serem i plasterkami pomidora, jedna porcja ma 383 kalorie. Zanim więc weźmiesz się za przygotowanie cukinii zapiekanej z mięsem drobiowym i ryżem z tartym serem i plasterkami pomidora musisz najpierw zaopatrzyć się w 350 mililitrów bulionu, 50 gram ryżu, 3 cukinie (po około 370 gram), 2 pomidory, jedną łyżkę natki pietruszki, jedno jajko, 150 gram tartego sera (na przykład mozzarelli), jedna łyżka oliwy, jedna cebula, dwie ząbki czosnku, 400 gram mielonego mięsa indyka, jedna łyżka sosu worcestershire lub sojowego oraz przyprawy takie jak: sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, suszone oregano, kurkuma.

Gdy już przygotujemy sobie niezbędne składniki to najwyższy czas wziąć się za gotowanie. Najpierw musimy na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, pod koniec dodać starty czosnek. Potem powinieneś zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso. Wszystko smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Następnie trzeba dodać sos worcestershire lub sos sojowy oraz przyprawy: sól, pieprz oraz po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, oregano oraz kurkumy. Potem należy smażyć jeszcze przez 1 minutę, następnie wlać gorący bulion, wsypać ryż i zagotować. Gdy to zrobisz to powinieneś przykryć patelnię i dusić przez około 25 minut. Natomiast jeśli na koniec pozostał jakiś płyn, należy go wygotować bez przykrycia.

Gdy to wszystko już wykonasz to w międzyczasie należy przygotować cukinię: piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Następnie trzeba cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Potem wszystko piec przez 10 minut, a łyżeczką wybrać miąższ ze środka, pozostawiając około 1/2 cm brzeg. Następnie wycięty miąższ należy posiekać. Potem trzeba połówki cukinii doprawić solą. Gdy to wykonasz to do ugotowanego mięsa na patelni dodać posiekany miąższ cukinii, połowę jednego pomidora (obranego i pokrojonego w kosteczkę) i smażyć wszystko jeszcze przez około 5 minut. Natomiast pod koniec powinieneś dodać natkę pietruszki.
Potem należy odstawić z patelni i po lekkim przestudzeniu dodać jajko, wymieszać. Następnie, tak powstałym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii, po czym posypać tartym serem i ułożyć plasterki pomidora. Wszystko wstawić do piekarnika na około 25 minut, 180 stopni C. I gotowe! Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz pyszne i zdrowe przepisy na dania gorące i desery. Zapraszamy do czytania :)

Kontakt

kontakt@rekuperacja.pl

Galeria

Social media