Ciastka owsiane z lawendą

Jeśli nie masz pomysłu na deser to ciastka owsiane z lawendą to doskonałe rozwiązanie! Jest bardzo smaczny oraz szybki w przygotowaniu deser, a przede wszystkim bardzo zdrowy! Jakby tego było mało to przygotowanie ciastek owsianych z lawendą też nie jest drogie, a sam posiłek jest średniokaloryczny, więc idealny na deser. Jedna porcja zwykle wystarcza nawet dla pięciu i więcej osób. Jest to posiłek pieczony, który jest bardzo zdrowy oraz pożywny. Ponadto mogą go spożywać także dzieci, które mają powyżej 6 lat. Warto wspomnieć także o tym, że ciastka owsiane z lawendą zwierają wiele wartości odżywczych, takich jak na przykład węglowodany. Poniżej znajdziesz krótki przepis na ciastka owsiane z lawendą. Przeczytaj go koniecznie!

Zacznijmy jednak od opisu składników, które będą nam niezbędne w przygotowaniu ciastek owsianych z lawendą. Przede wszystkim powinniśmy się zaopatrzyć w takie niezbędne składniki jak: sto pięćdziesiąt gram mąki pszennej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, dwa-trzy kwiaty herbaty lawendowej oraz sto pięćdziesiąt gram masła. Poza tym koniecznie musimy zaopatrzyć się także w dwie łyżki mleka, dwie łyżki miodu, w sto pięćdziesiąt gram płatków owsianych oraz w sto pięćdziesiąt gram brązowego cukru. Jeśli nie masz tych składników akurat w swojej kuchni to nie trać czasu i biegnij szybko do sklepu, żeby kupić niezbędne produkty i pora zabrać się za przygotowanie naszych ciastek owsianych z lawendą.

Gdy już na pewno jesteś wyposażona we wszystkie, niezbędne produkty to pora zabrać się za prawdziwe pieczenie. Przede wszystkim najpierw musisz mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Gdy już to wykonasz to masło rozpuścić w niewielkim rondelku, a następnie trzeba to połączyć z mlekiem i miodem.
Następnie należy całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i scalić (najpierw łyżką, później dłonią) z suchymi składnikami. Gdy wykonamy to wszystko to na końcu do masy – trzeba wmieszać roztartą w palcach lawendę. Potem musimy z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie powinniśmy każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Gdy to wszystko wykonamy to najwyższa pora z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Potem należy każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Następnie gotowe ciastka odstawić do w wystygnięcia. (Początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją.) I gotowe! Tak upieczone ciasteczka możecie podawać jako deser swoim najbliższym i cieszyć się razem z nimi ich wyśmienitym smakiem! Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz pyszne i zdrowe przepisy na dania gorące i desery. Zapraszamy do czytania :)

Kontakt

kontakt@rekuperacja.pl

Galeria

Social media