Ciasteczka z wafli ryżowych

Jeśli nie masz pomysłu na deser to ciasteczka z wafli ryżowych to doskonałe rozwiązanie! Jest bardzo smaczny oraz szybki w przygotowaniu deser, a przede wszystkim bardzo zdrowy! Jakby tego było mało to przygotowanie ciasteczka z wafli ryżowych też nie jest drogie, a sam posiłek jest średniokaloryczny, więc idealny na deser. Jedna porcja zwykle wystarcza nawet dla trzech – czterech osób. Jest to posiłek pieczony, który jest bardzo zdrowy oraz pożywny. Ponadto mogą go spożywać także dzieci, które mają powyżej 1,5 roku. Warto wspomnieć także o tym, że ciasteczka z wafli ryżowych zawierają wiele wartości odżywczych, takich jak na przykład węglowodany. Poniżej znajdziesz krótki przepis na ciasteczka z wafli ryżowych. Przeczytaj go koniecznie!

Zacznijmy jednak od opisu składników, które będą nam niezbędne w przygotowaniu ciasteczek z wafli ryżowych. Przede wszystkim powinniśmy się zaopatrzyć w takie niezbędne składniki jak: wiórki kokosowe (piętnaście gram) jedno jajko, wafle ryżowe (czterdzieści gram), rodzynki (trzydzieści gram) oraz w dwadzieścia gram suszonej żurawiny. Jeśli nie masz tych składników akurat w swojej kuchni to nie trać czasu i biegnij szybko do sklepu, żeby kupić niezbędne produkty i pora zabrać się za przygotowanie naszych ciasteczek z wafli ryżowych.

Gdy już na pewno jesteś wyposażona we wszystkie, niezbędne produkty to pora zabrać się za prawdziwe pieczenie. Przede wszystkim najpierw musisz wafle ryżowe pokruszyć na mniejsze kawałki. Następnie trzeba dojrzałego banana pokroić w plasterki i za pomocą widelca rozdrobnić na papkę.

W tym samym czasie dobrze jest rodzynki oraz suszoną żurawinę pokroić na mniejsze kawałki. Gdy już to zrobimy to do rozdrobnionych wafli należy dodać wiórki kokosowe, banana, rodzynki, żurawinę oraz jajko. Potem musisz wszystkie składniki bardzo, a to bardzo dokładnie wymieszać.

Następnie, trzeba za pomocą łyżki stołowej nakładać niewielkie ilości powstałej masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W międzyczasie możesz już włączyć piekarnik, aby się nagrzewał. Z powstałej masy możesz uformować kulki albo placuszki, w zależności od tego, jaki kształt chcesz, aby miały Twoje waflowe ciasteczka. Generalnie jednak bardziej polecane są kształty płaskich placuszków. Potem możesz każde ciastko posypać odrobiną wiórek kokosowych. Gdy to wszystko wykonasz to całość piec trzeba przez około 15 minut, w temperaturze 180 stopni. I gotowe ! Wyjmujesz pyszne, chrupiące ciasteczka z piekarnika i częstujesz nimi swoich najbliższych! Jednocześnie ciesząc się smakiem i wyglądem swojego świetnego wypieku! Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz pyszne i zdrowe przepisy na dania gorące i desery. Zapraszamy do czytania :)

Kontakt

kontakt@rekuperacja.pl

Galeria

Social media