Kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem

Chyba nie ma nic bardziej dobrego i smacznego niż wegetariańskie kotleciki z dyni, kaszy jaglanej i szpinaku. Jest to doskonałe rozwiązanie dla każdego wegetarianina, który nie wie, co przyrządzić sobie na obiad. Przede wszystkim jest to danie wyraziste w smaku dzięki takim przyprawom jak: curry w proszku, kurkumie i świeżemu imbirowi. Natomiast podsmażenie startej dyni z cebulką i czosnkiem sprawia, że kotlety są jeszcze smaczniejsze. Poza tym bardzo pasują do nich takie dodatki jak jogurt, ajvar, guacamole czy sos adżika. Poniżej znajdziesz krótki przepis na kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem oraz wskazówki jak zrobić kotlety warzywne aby łatwo się formowały, były zwarte i nie rozpadały się.
Zacznijmy jednak od bardzo ważnej rzeczy, jaką są składniki do kotletów dyniowych z kaszą jaglaną i szpinakiem. Aby przygotować cztery sztuki kotletów dyniowych z kaszą jaglaną i szpinakiem będziesz na pewni potrzebował: jedną, średnią cebulę, jeden ząbek czosnku, dwie łyżeczki startego imbiru, sto gram szpinaku, jedno jajko oraz takie przyprawy jak: jedna łyżeczka curry w proszku, pół łyżeczki kurkumy, a także przyda Ci się bułka tarta, masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia. Ponadto koniecznie zaopatrz się w 1/3 szklanki (80 mililitrów) kaszy jaglanej, w (300 gram) kawałek surowej dyni (uwaga nieobranej) oraz w dwie łyżki oliwy extra vergine.

Gdy już zaopatrzysz się w niezbędne, wyżej wymienione składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie kotletów dyniowych z kaszą jaglaną i szpinakiem. Przede wszystkim musisz kaszę jaglaną ugotować i ostudzić, następnie rozgnieść widelcem lub krótko zmiksować w rozdrabniaczu, przełożyć do miski. Potem trzeba dynię obrać i oczyścić z pestek. Natomiast miąższ zetrzeć na tarce. Następnie należy cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na małej tarce.
W między czasie możesz na łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażać. Potem powinieneś dodać startą dynię, pozostałą łyżkę oliwy i mieszając smażyć przez około 2 minuty. Natomiast na koniec musisz dodać drobno starty imbir, doprawić solą, curry w proszku i kurkumą, smażyć jeszcze przez chwilę.

Następnie należy dodać opłukany i osuszony szpinak, odstawić z patelni i przez chwilę mieszać aż szpinak zwiędnie. Potem, przełożyć składniki do rozdrabniacza lub mini melaksera i przez chwilę miksować aż się trochę rozdrobnią. W przypadku, gdy nie mamy rozdrabniacza możemy posiekać składniki na desce. Następnie należy przełożyć je do kaszy i wymieszać. Potem trzeba dodać jajko, dwie łyżki bułki tartej oraz sól. Wszystko wymieszać i uformować 4 kotlety, następnie obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć (po około 3,5 minuty z każdej strony).
Poza tym warto wiedzieć także jak ugotować kaszę jaglaną: porcję kaszy zalać 3x większą ilością zimnej wody lub bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu (ok. 15 minut). Zostawić do ostudzenia pod przykryciem (dzięki czemu kasza pozostanie odpowiednio zwarta, kleista i kotleciki będą się łatwo formowały). Natomiast jeśli kasza będzie odpowiednio kleista (zob. wyżej) będzie można pominąć jajko (w wersji wegańskiej).

Na naszej stronie znajdziesz pyszne i zdrowe przepisy na dania gorące i desery. Zapraszamy do czytania :)

Kontakt

kontakt@rekuperacja.pl

Galeria

Social media